torstai 5. toukokuuta 2016

Sirpukan versosukat-ohje
Lanka: Trekking XXL 100g Zitron
Koukku: nro 3
Menekki: reippaasti alle kerällinen
Sukat on tehty koolle 40, mutta malli on helposti sovellettavissa

Käytetty virkkausmalli
malli on jaollinen silmukkamäärällä 5. 
1 krs.: ensimmäiseen silmukkaan 4 p, 3 kjs ja 1 p, hypätään neljän silmukan yli ja *4 p, 3 kjs, 1p*. Toistetaan tätä koko kerros ja yhdistetään kerros piilosilmukalla. 2. krs: piilosilmukoilla 3 ketjusilmukan kaareen, 6 kjs, neljä pylvästä, seuraaviin kaariin *1 p, 3 kjs 4 p*.
Toistetaan kerroksia 1 ja 2. 

Sukka virkataan kärjestä varteen, kantapää tehdään viimeisenä.

Kärkiosa: 

1. krs: aloitussilmukkaan 8 p, yhdistetään kerros piilosilmukalla ja aloitetaan uusi kierros 3 kjs= p. Kärkiosan voi halutessaan tehdä myös spiraalina.  Kerrosten vaihtumiskohta jää jalkapohjaan.

2. krs: jokaiseen pylvääseen 2 pylvästä= 16 p
3. krs: jokaiseen pylvääseen 2 pylvstä= 32 p
4. krs: joka kolmanteen pylväseen 2 pylvästä= 42 p
5. krs: listätään tasaisin välein vielä kolme pylvästä, jotta saadaan viidellä jaollinen luku= 45 p
6.-8. kerrokset: virkataan pylväitä

Aloitetaan mallivirkkaus yllä mainitun ohjeen mukaisesti virkaten vuorotellen kerroksia 1 ja 2. Koossa 40 mallivirkkauskerroksia tulee jalkapohjaan 13, tässä kohtaa voi tehdä kerroksia oman jalan pituuteen sopiva määrä. Kun kerroksia on 13, päätetään kerros katkaistaan lanka.


Varsi:

Jätetään kantapään kohta vielä odottamaan ja jatketaan varren tekoa seuraavasti: jätetään sukan pohjapuolelle 3 x 4 p-3kjs-1p- ryhmää ja jatketaan neljännestä ryhmästä virkkaamaan malivirkkausta niin, että kantapään kohdalle, sukan taaksen virkataan löyhästi 24 s. Ks. kuva. Seuraavalla kerroksella mallivirkkausta jatketaan ketjusilmukkajonossa niin, että jätetään 4 kjs väliin, viidenteen pylväsryhmä, 4 kjs väliin jne. Ketjusilmukkariviin tulee 4 pylväsryhmää.

HUOM! Kerroksen vaihtumiskohta siirtyy sukan sivuun , mutta tästä ei ole esteettistä haittaa.Jatketaan vartta, kunnes varressa on yhteensä 11 krs. Katkaistaan lanka. 


Kantapää:

Aloitetaan jalkapohjan keskikohdalta virkkaamaan kiinteitä silmukoita kerroksen verran. Silmukoita tulee kaikkiaan 53. (Pääsääntöisesti pylväisiin 1 ks, 3 kjs-kaareen 1 ks, sivuilla samalla taktiikalla - väleihin 1 ks, pitkiin kohtiin 4 ks. Tässä kohtaa pitää hieman sumplia, jotta saa lukumäärän sopimaan. Voi myös tehdä omalla silmukkamäärällä, kunhan huolehtii, että kavennusten alkaessa sivuilla ylä- ja alapuolelle sukkaa jää suunnilleen saman verran silmukoita.)

HUOM! JOS REUNAAN JÄÄ NÄIN AMMOTTAVA REIKÄ, VOI SEN OMMELLA JÄLESTÄ PÄIN KANTAPÄÄOSIOON TAI VIRKATA KIINNI SAMALLA, KUN KIERTÄÄ KIINTEILLÄ SILMUKOILLA REUNAN
 2. kantapään kerros: ei yhdistetä ensimmäistä kerrosta piilosilmukalla, vaan aloitetaan spiraalina virkkaamaan kantapäätä niin, että tehdään aluksi 1 puolipylväs ja jatketaan pylväillä. 

Merkataan kavennusten paikat molemmin puolin sukan sivuja niin, että kavennusten väliin jää suunnilleen yhtä paljon silmukoita. Kavennuskohdissa virkataan kolme pylvästä yhteen joka kerroksella eli virkataan kolmeen silmukkaan pylväitä niin, että 1. ja 2. pylvään viimeinen langanveto jääkin koukulle ja 3. pylväässä vedetään lanka kaikkien lankojen läpi. Näin silmukkamäärä vähenee neljällä per kerros.


Kun silmukoita on jäljellä 21 ja kavennuskerroksia 8, katkaistaan lanka ja kantapää ommellaan kiinni.


Toinen sukka tehdään samalla lailla, päätellään ja valmista on! :) 

  
   

2 kommenttia:

  1. Onpa ihanat! En ole koskaan sukkia tehnyt virkkaamalla. Pitäisiköhän yrittää? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Oon tehnyt sukkia (tai paremminkin tossuja) aiemmin vain virkatuista neliöistä. Jos vähääkään innosti niin kannattaa kokeilla, ei tämä ollut ollenkaan vaikeaa.. Aika perusjutuilla pärjää. ;)

      Poista

Kaunis kiitos kommentistasi!