maanantai 8. helmikuuta 2016

Herra ja Rouva Lumiukko- pohjalliset

Herra ja Rouva lumiukko-pohjalliset, Herra siis oikealla ja Rouva vasemmalla.

Helmikuu tulla tupsahti ja tän kuun sy-haasteen aiheena oli lumiukko. Aihe oli aika kinkkinen, sillä mulle tuli mieleen vain joka joulu nähtävä, se kaikille tuttu "lumiukkoleffa". Surullista. 

                                                       

Koska aihe oli hankala, lähdin purkamaan ajatuksiani yksinkertaisesti mind mapin avulla: mikä on lumiukko, mistä koostuu jne. 
Mielessä kävi jos jonkinmoista topin tekelettä (aika lähellä oli peplum-mallisen topin aloittaminen), mutta suunnitelmien mukaan aika abstrakti kyhäelmä olisi tullut ja kun lumiukko ei ihan sellaisenaan kuviona inspiroinut. 

 
Mind map aiheesta Lumiukko


Sitten muistin nähneeni joissain blogeissa huovutettuja pohjallisia - keräsin kaikki värikkäät, huopuvat langat ja päätin unohtaa elämäni ekan huovutustyön, mikä epäonnistui ja kiinnostus tekniikkaa kohtaan koki kolauksen. Aloin virkata raitaa: valkoinen lanka oli jotain retrolankaa, keltainen Novitan huopasta ja vihreä Dropsin eskimoa. Nakkasin virkkauksen pesukoneeseen ja rankan pesun jälkeen leikkasin pohjalliset kumppareiden pohjallisten muotoon. Valkoinen lanka ei ilmeisesti ollutkaan 100 % villaa, joten reunat uhkasivat lähteä vähän purkautumaan. Huolittelin keltaisella huopasella vielä reunoja ja virkkasin reunukset ympärille kaiken varalta.


Työvaiheet: virkkaus, huovutus, leikkaaminen, koristelu
  
Tässä vaiheessa saattaa herätä kysymys: miten nämä keväisiä leskenlehtiä hersyvät värit ja pohjalliset liittyy mitenkään lumiukkoon..?

Pohjalliset kuvastaa lumiukon "viimeisiä hetkiä" (näin dramaattisesti ilmaistuna :D ), kun tulee kevät ja lumet sulaa. Mutta lumiukkokin koostuu materiasta: lumesta ja siitä kaikesta, mitä me ihmiset haalimme hänelle, jotta hän näyttäisi "ukolta" tai miksei "akalta", jos on naispuoleinen. "Uskon", että kun lumet sulaa, lumiukon sielu vaeltaa vaikkapa pohjoisnavalle ja ilmestyy meille ensi talvella uudestaan fyysisessä muodossa. :) Näissä pohjallisissa on siis se, mitä lumiukosta tai -akasta jää jäljelle sulamisen jälkeen: lumiukosta hattu ja viikset, lumiakasta rusetti(nauha) ja helmet. Nämä olen toteuttanut mustalla pitsillä ja huovalla valmiisiin pohjallisiin käsin ommellen.

Aluksi oli aikomus tehdä miehen pohjalliset hatulla ja viiksillä ja erikseen naisen pohjalliset rusetilla, mutta villa kutistui pesukoneessa enempi kuin osasin odottaa. Joten tässä on nyt retrohtavat, yhden saapasparin pohjalliset omiin jalkoihin:

                                      VASEN               OIKEA
                                      lumiakka            lumiukko
                                      rusetti, helmet    hattu, viikset
                                      tunteet              järki

Vasen jalka on  "naisen puoli", niinhän kirkossakin morsian ja morsiamen suku asettuu vasemmalle puolelle ja miehen puoli oikealle. ;) 


Pohjalliset lähemmässä tarkkailussa

Tästä haasteesta tuli varsin syvällinen pläjäys, toivottavasti saitte ajatusteni ytimestä kiinni. :D Lumiukkokelit alkoivatkin sopivasti viime viikonloppuna, nyt vain pajunkissojen kukintaa ja auringonpaistetta oottelemaan. ;)

PS. Mieheni sanoi mulle epäluuloisena: "Mitä väliä, minkälaiset pohjalliset niissä saappaissa on, kun ei niitä kukaan näe." Kaikesta pienestä söpöydestä ja koristeellisuudesta tykästyneenä taisin vastata: "On niillä itselle väliä, kun tietää millaisia pohjallisia kantaa." Ja testattu on, pohjalliset lämmittävät mielen lisäksi jalkoja! :)

4 kommenttia:

 1. Olipa tarina! :) Luovuutta hyvin moniulotteisesti.Varmasti erittäin toimivat pohjalliset käytännössäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Lämpimät pohjalliset ainakin on, se mitä tapahtuu pidemmällä aikavälillä jää nähtäväksi - kestävyyteenhän olis mukava aina pyrkiä, mutta tällä kertaa kokeilun kautta. ;)

   Poista
 2. Hauska lumiukkoprojekti sulla :) Ja kyllähän tuo ideakin aukesi. Kiitos kun osallistuit! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Pyrin osallistumaan joka kuukauden Silmukan ytimestä- haasteeseen, keinolla millä hyvänsä ;) Maaliskuuta ootellessa. :)

   Poista

Kaunis kiitos kommentistasi!